Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Wonen in die stad is wat de Oldehove voor LeeuwardersDe Bijbel Open

Frits Tromp

Nehemia maakt de balans op. De heilige stad Jeruzalem is herbouwd, tijd om het land weer te bewonen. Er moet ook besproken worden wie in de hoofdstad gaat wonen. We kunnen het ons misschien nauwelijks voorstellen hoe blij de Joden waren als ze in Jeruzalem wilden wonen. Natuurlijk, het was de stad waar veel tegenstand kwam bij de terugkeer uit de ballingschap.

De leiders van het volk gingen in Jeruzalem wonen, en de rest van het volk wierp het lot, want één op de tien families moest in Jeruzalem, de heilige stad, gaan wonen; de negen andere mochten in de overige steden wonen. Wanneer families zich vrijwillig in Jeruzalem wilden vestigen werd dat algemeen toegejuicht.

Nehemia 11

Maar toch, Jeruzalem was (en is) wel 'de Godsstad hier beneden'. Wonen in die stad is wat de Oldehove voor Leeuwarders is. Of Amsterdam voor Nederlanders in den vreemde. Het is de plek waar je thuis bent, waar je hoort.

Nehemia leidt het volk terug naar het eigen land. De inwoners van Jeruzalem worden in dit hoofdstuk bij naam genoemd. Het is te controleren: kijk maar, deze mensen met hun families kwamen in de stad te wonen.

Misschien hadden de Babyloniërs het idee dat ze met de ballingschap het Joodse volk konden vernietigen. Of subtieler: de identiteit van dat volk teniet doen door hen in de eigen Babylonische samenleving te laten assimileren. Zulke acties, die vrijwel altijd wel ergens de kop op steken, hebben een averechts effect.

Wonen in Jeruzalem was een voorrecht, iets om blij mee te zijn. Wonen en leven in de buurt van de Heer is verrijkend, om meer dan één reden.