Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 969 niet laden

Soms voelt het zo, alsof je in ballingschap bent. Niet thuis, ontheemd, niet op je plek in deze wereld. Niet thuis in je eigen leven, misschien wel. Soms zit ‘m dat in grote dingen: rouw om een geliefde, eenzaamheid, ziekte, gemis van een zinvolle levensinvulling. Soms zit het in kleinere dingen. Mijn lieve man is voor z’n werk in Engeland voor een paar maanden, en het voelt thuis nu kaal, leeg. Een klein beetje ballingschap.

Zondagmorgen hadden we in Sneek een preek die me verder hielp. Over de richting die God zijn mensen wees toen Hij ze in ballingschap had laten voeren. In Jeremia 29 stuurt God een brief aan de ballingen in Babel, en Hij wijst ze daarin drie duidelijke wegen om te gaan.

  • Zoek God! Hij is de Heer van de hemelse machten, Hij is erbij.
    En als we Hem zoeken met heel ons hart zullen we Hem vinden, hoe ver weg Hij nu misschien ook lijkt. Aanbid Hem, zoek en vind je diepste vreugde in Hem. Ik merk zelf dat ik dat nog wel eens vergeet als alles goed gaat in m’n leven. Dan vind ik zomaar mijn grootste vreugde in de schepping in plaats van in de Schepper. Een tijd van ballingschap kan zo ook een tijd worden waarin de band met God sterker wordt.
  • Zoek de bloei voor de stad.
    Zet je in voor je omgeving, voor de mensen om je heen. Heb lief, zorg voor elkaar, dien de ander. Ga niet op in je eigen pijn, blijf niet in zak en as zitten, maar zet je in voor de bloei van je omgeving. Die keus hadden de ballingen in Babel, die keus geeft God ons ook. We kunnen in zijn kracht kiezen om het goede te doen, hoe we ons ook voelen. Bijzonder vind ik de belofte die God hierbij geeft: ‘zet je in de voor de bloei van de stad, want haar bloei is ook jullie bloei’. Een praktische levenswijsheid, die in mijn eigen leven al heel vaak waarheid is geworden.
  • Weet wie je zelf bent.
    Het verdriet wat je hebt, de pijn die je voelt, de fouten die je maakt, de wanhoop of leegte of gemis – dat allemaal bepaalt niet wie je bent. Wat God over je zegt bepaalt wie je bent: zijn kind, burger van zijn volk, gered, geroepen. Bestemd voor een gelukkig en hoopvol leven, aan het hart van God.

Geen makkelijke weg om te gaan, zeker niet als het leven echt pijn doet. Maar wel Gods weg. Gelukkig geeft Hij zijn eigen Geest en kracht om ons steeds weer te helpen bij deze keus. En gelukkig hebben we medereizigers die deze weg met ons gaan.

Sijgje Dijkstra