We blijven nog even in de sfeer van de tempel, zoals afgelopen zondag ook toen het over de bouw van de tempel van Salomo ging. Maar we doen een klein stapje terug in de tijd. Want dit vers, dat zijn woorden van David.

Wat ben ik, en wat is mijn volk, dat wij in staat zijn gebleken zoveel kostbaarheden af te staan? Alles is van u afkomstig, en wat wij u schenken komt uit uw hand. (1 Kron. 29,14)


Hij weet dat de HEER zijn zoon Salomo heeft uitgekozen om de tempel te bouwen. Dat is een teleurstelling voor hem. Maar dan bedenkt hij dat er toch iets is dat hij alvast kan doen: hij kan de bouwmaterialen vast gaan verzamelen: steen, hout, zilver, goud en noem maar op. En het is ongelooflijk wat de mensen allemaal bij elkaar brengen.
David spreekt dan een gebed uit. Maar in dat gebed zegt hij niet: ‘Kijkt u eens eventjes wat wij allemaal voor uw tempel bij elkaar hebben gebracht?’ Maar hij zegt: alles wat wij u schenken komt uit uw hand.
Het is komende week Dankdag. Dan denken we er ook aan dat alles wat wij hebben uit Gods Hand komt. En dat als we er wat van aan God geven - op Dankdag misschien wat extra’s - we het dus eigenlijk terug geven. Hij is het die ons ‘in staat stelt’ (zegt David) om een deel van ons bezit af te staan aan Hem.

En Hij is het ook die dat verlangen in ons wekt: om een deel van ons bezit af te staan aan Hem. En dan niet in de zin van: ‘we doen van alles met ons geld en we geven er ook wat aan God’. Maar in de zin van: ‘ik geef wat van mijn geld aan God als teken dat ik mezelf helemaal aan God geef’. In het Oude Testament brachten ze offers, in het Nieuwe Testament zijn we offers.
En als je niet zo goed weet waar je voor danken moet? God geeft vaak van alles. Maar al zou Hij niks meer geven - dan geeft Hij nog altijd Zichzelf. En Hij is eigenlijk Alles wat je nodig hebt! Lees het slot van Habakuk maar eens: ‘Al zal de vijgenboom niet bloeien… toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt’!

Ga je de uitdaging aan om God steeds meer zo te leren zien? Als je niet zoveel hebt om voor te danken. Maar ook als je wel veel hebt om voor te danken? Om niet te focussen op de gaven maar op de Gever?


Inloggen

     

No Internet Connection