Als het aan ons ligt, verandert er dus niets.Na een ouverture van het geschrift, wordt in dit gedeelte in Prediker het onderzoeksveld bekend gemaakt. De Qohelet stelt zich voor en vertelt wat hij heeft gedaan. Het is een leider van een verzameling mensen, zo blijkt. Immers, hij was koning over Israël - een emeritus staatshoofd misschien, gezien de verleden tijd. In zijn hart heeft hij wijsheid verzameld. Die bundeling met kennis geeft deze vorst door aan wie het maar wil horen.

Ik heb met heel mijn hart elke vorm van wijsheid onderzocht, want ik wilde alles wat onder de hemel gebeurt doorgronden. Het is een trieste bezigheid.

Prediker 1: 12 - 18

Het is een intensieve zoektocht gebleken. Veel kennis, hart en ziel, wijsheid en dwaasheid. De voorzichtige conclusie is een pessimistisch geheel. De queeste zelf is al een trieste bezigheid, zo heeft Qohelet ondervonden. Maar het is wel een van God gegeven kwelling.

De mens is geschapen naar Gods beeld. De mens "moet" blijven onderzoeken, ontdekken hoe de schepping eruit ziet. De mens kan niet niet-weten. Maar het resultaat van die zoektocht is kennis. Maar wie kennis vermeerdert, vermeerder smart. Je wordt niet blijer als je meer kennis hebt. Integendeel, je weet juist meer van alle ellende.

Zoeken naar wijsheid wordt ons door God gegeven. Het is niet meer dan najagen van wind. The answer is blowin' in the wind, zegt een Nobelprijs-winnaar voor de Literatuur. In een doordeweekse editie van de New York Times staat meer informatie dan een 16e-eeuwse wereldbewoner in zijn hele leven zou tegen komen. Al die informatie heeft ons niet per se verder geholpen.

Is deze mallemolen het gevolg van de vloek uit Genesis 3? Deze Jeruzalemse koning heeft in ieder geval dit geconstateerd: het zoeken naar kennis en wijsheid is een goddelijke opdracht, maar brengt ons niet uit onszelf naar God toe. Hoe meer we zien en weten, hoe meer we erachter komen dat we ons zelf niet aan onze haren omhoog kunnen trekken, zoals baron Von Münchhausen.

Als het aan ons ligt, verandert er dus niets.

Als het aan ons ligt.

Frits Tromp


Inloggen

     

No Internet Connection