Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.Frits Tromp

In 1965 had de Britse band The Byrds een hit met het nummer Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season). De tekst is gebaseerd op de eerste acht verzen van Prediker 3 en op melodie gezet door de communistische folkzanger Pete Seeger. Het is een van de meest bekende teksten uit de Bijbel: de ordening van alle fases die in een mensenleven en in de wereldgeschiedenis voorbij komen.

Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.
Prediker 3: 1–15

De Qohelet, de Verzamelaar, somt op wat hij tijdens zijn onderzoek is tegengekomen. Dat voor alles een tijd is. Je kunt deze ‘cirlce of life’ een zinloze exercitie vinden, maar tegelijk zit ook iets hoopvols in deze lijst: ook na een tijd van pandemie komt een tijd van gezondheid.

Na deze tijden, heeft Prediker het over het moeizame gezwoeg van de mens. Het is een kwelling, door God opgelegd. De mens heeft inzicht in de tijd, hoewel hij God niet kan doorgronden. Het gaat Salomo niet om die kwelling op zich, maar om het ontzag voor God. Dat is ook wat in deze paragraaf weer naar voren komt.

Qohelet weet zich afhankelijk van God. Niet dat God per se verantwoordelijk is voor het kwaad, maar Hij heeft wel de touwtjes in handen. De duivel komt in dit stuk niet voor; misschien wordt satan wel bewust genegeerd door deze wijsheidsleraar.

Ondanks de ordening van de tijden, wordt het leven niet ‘lichter’. Desalniettemin ziet Qohelet wel lichtpuntjes: het is een geschenk van God om te genieten van wat de mens zich heeft verworven. Dat alles een tijd heeft, is geen noodlot, maar een opdracht. Het ene doen en het andere niet nalaten, bidden en werken, in vertrouwen dat het leven God niet boven Diens pet gaat.

Voor alles is een tijd. Voor alles is Zijn tijd.