Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Petrus was een mens zoals jij en ik!Sape Braaksma

Wat een ongelooflijk succesverhaal, die eerste gemeente! Het is net of Jezus helemaal niet weg is. Er gebeuren net zulke ongelooflijke dingen als er gebeurden toen Hij er nog was.

Van Jezus lezen we een keer dat een vrouw het kwastje aan de zoom van zijn gewaad aanraakte en dat ze genezen werd. Dat is al heel bijzonder.
Maar dit is nog bijzonderder: Petrus raakt mensen niet fysiek aan en mensen raken Petrus niet fysiek aan, maar alleen zijn schaduw raakt hen. En ze worden genezen. En - als klap op de vuurpijl - Petrus was een mens zoals jij en ik!

Ze legden zelfs zieken op draagbedden of matrassen buiten op straat, in de hoop dat toch tenminste de schaduw van Petrus, wanneer hij voorbijkwam, op een van hen zou vallen… en allen werden genezen. (Handelingen 5,15-16)

Dat had Jezus ook voorzegd in Johannes 14,12: ‘Waarachtig, Ik verzeker u: wie op Mij vertrouwt zal het-zelfde doen als Ik, en zelfs méér dan dat, Ik ga immers naar de Vader’. ‘Hetzelfde als Ik’ - dat is al heel bijzonder. Maar je ziet het in Handelingen voortdurend. Het lijkt of er niks veranderd is.

Het begin van het boek Handelingen is in dat verband interessant. Alleen komt het er in onze vertaling niet zo uit. Letterlijk staat er in Hd. 1,1: ‘Mijn eerste boek, Theofilus, heb ik gemaakt over wat Jezus begonnen is te doen…’ Hij maakt die zin niet echt af. Maar de implicatie lijkt te zijn: ‘en mijn tweede boek gaat over het vervolg van Jezus’ daden’. Dus eigenlijk zijn het niet de ‘Handelingen van de apostelen’ (zoals het boek genoemd wordt), maar de ‘Handelingen van Jezus door de apostelen’. En met dat ‘méér dan dat’ (Joh. 14,12) bedoelt Jezus blijkbaar niet persé grotere wonderen, maar méér wonderen omdat zijn vertrouwelingen nou eenmaal meer tijd zullen hebben dan Hij. Want Hij gaat naar de Vader.

En als je nou bedenkt dat Handelingen niet gaat over een exotische tussenfase van de kerk - tussen Jezus’ tijd en onze tijd - maar over de kerk sinds Pinksteren, over de kerk van nu, dan wordt het heel spannend. Want dan is niets onmogelijk!
Dan mogen we veel verwachten. Dan is geen gebed te gewaagd. Hoeveel verwacht jij?