Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken.Frits Tromp

De zomervakantie is een goed moment in het jaar om van een afstand te kijken naar de gang van zaken. Overigens, de gedwongen maatregelen rondom corona gaven ook al de nodige afstand tot ons dagelijks leven.

Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken.
Prediker 4: 7 – 16

Prediker heeft die afstand tot het dagelijkse leven ook genomen. Hij had daar geen zomervakantie of corona voor nodig, maar deed dat via een empirisch-filosofisch onderzoek. In het Hebreeuws heet deze preker Qohelet: vergaarder. Hij verzamelt zich wijsheid, om die kennis vervolgens door te geven aan bijeengekomen mensen.

In de twee korte stukken in hoofdstuk vier legt Qohelet de vinger op iets zinloos. Het is nutteloos om alleen te zijn – je kunt beter met z’n tweeën zijn: met je partner of je slapie in het leger. Een drievoudig snoer is bijna onbreekbaar, met vier touwen wordt het al onpraktisch.

En dan is er nog die vrijgekomen jongen, die de koning op volgt. Populariteit is moeilijk te voorspellen, maar is tegelijk lucht en najagen van wind. Kijk alleen maar naar politieke leiders om te zien dat sinds Prediker inderdaad niets veranderd is.

Qohelet geeft geen analyse waarom iets is wat hij om zich heen ziet. Het is wat het is – en het vliegt zomaar heen. Aan de andere kant, waar twee mensen elkaar fysiek en geestelijk ondersteunen, waar mensen van goede wil bij elkaar komen, daar is iets te zien van hoe de Schepper zijn mensen had bedoeld. En zo’n koord met drie snoeren is stevig.