Jongeren bingoën bij de Morgenster, Nijkleaster wandelt weerBingo in de GKv Morgenster. Van voor naar achter Juliet Rijpma, Lise van de Beek, Rita van Daalen en Lotte Biewenga.
Foto: Hoge Noorden

Veel kerken houden vanaf zondag weer vieringen voor honderd of meer mensen – op anderhalve meter afstand. Maar gisteren waren al de eerste kerkelijke bijeenkomsten in nieuwe stijl.

Leeuwarden 
In de kerkzaal van de GKv Morgenster speelden gisteravond zo’n veertig jongens en meisjes een zomerse bingo met elkaar. „Als kerk willen we graag een statement maken door de jeugd voor te laten gaan”, zegt Rianne Dijkman (40), een van de initiatiefnemers van de jongerenbijeenkomst.

Vanaf gisteren, 1 juli, geldt het maximum van dertig mensen voor bijeenkomsten niet meer. „De eerste keer dat we samen komen in de kerk is het alleen voor jongeren, zo laten we zien dat zij het allerbelangrijkste zijn.”

Dijkman is docent Onderzoeken en Ontwerpen op het Gomarus College in Drachten en begeleidt voor het jeugdwerk in de kerk de kinderen van groep zeven en acht. „Normaal krijgen zij bij hun afscheid altijd in een dienst een Bijbel. Maar omdat er nu alleen online diensten zijn, moest ik op zoek naar een andere manier. Uiteindelijk heb ik ze zondag allemaal in de online dienst toegesproken en heb ik ’s avonds de Bijbel bij ze langs gebracht. Daarna zijn we als begeleiders gaan nadenken over hoe we vanaf september het jeugdprogramma weer kunnen voortzetten en uitbouwen. De zomerbingo is daar een voorproefje van.”

GKv de Morgenster heeft komend jaar als thema ‘Koninkrijk van de Hemel’, het daaraan gekoppelde gemeenteproject is ‘Feest van het Koninkrijk’. „Het gaat daarbij onder meer om het feest van gemeente te zijn, en het feest kind van God te mogen zijn. Tijdens de bingo hebben we met de jongeren ook over dat onderwerp gesproken. Zij mochten aangeven wat het onderwerp feest voor hen betekent en hoe we dat volgend jaar als gemeente vorm kunnen geven.”

Gezelligheid voorop

Bij de bijeenkomst van gisteravond stond gezelligheid voorop: er werd niet gepreekt en er waren geen andere aspecten van de eredienst. „Daar hebben we bewust voor gekozen. De jongeren zijn sinds maart niet meer samen geweest. We wilden eerst weer gewoon in een ongedwongen sfeer bij elkaar komen. Dat is ook belangrijk; vanuit mijn ervaringen in het onderwijs weet ik dat je eerst weer een relatie moet opbouwen, voordat je een prestatie kunt vragen. Ik ben ervan overtuigd dat het verlangen om deel te nemen aan de vieringen dan uit henzelf komt.”

In Jorwert hield Nijkleaster gisterochtend voor het eerst sinds halverwege maart weer een kleasterkuier: zo’n dertig geïnteresseerden kwamen samen voor een viering in de Redbadtsjerke , waarna werd gewandeld. „Het was allemaal wel wennen”, zegt ds. Hinne Wagenaar. „Ook voor mij. Omdat er niet wordt gezongen doe je als voorganger wel erg veel zelf. We moeten nog op zoek naar een goede andere manier, bijvoorbeeld met samenspraak.”

Tijdens de wandeling liepen de deelnemers grotendeels in een rijtje achter elkaar, op anderhalve meter afstand. „Dat is anders ook zo: de kuier bestaat uit drie delen: stilte, bezinning en verbinding. Tijdens de verbinding praten de mensen met elkaar en zoeken ze elkaar wel op. Sommigen zijn dan wat rekkelijker in de anderhalve meter afstand dan anderen, dat zie je overal.”

Bron: Friesch Dagblad

{rscomments on}


Inloggen

     

No Internet Connection