Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Genieten en vreugde zijn óók van God gegevenFrits Tromp

De Prediker verzamelt wijsheid, maar heet pessimistisch te zijn. Daar valt ook wel wat voor te zeggen. Wie hoofdstuk 8 leest, ziet ook wel iets van die somberte van deze Qohelet. Een zware last, niemand weet wat er komen gaat, rechtvaardigen worden vergeten, een slechte daad wordt niet gauw gestraft.

Daarom prijs ik de vreugde, want er is onder de zon niets beters voor de mens dan dat hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet. De vreugde is zijn metgezel wanneer hij zwoegt op elke levensdag onder de zon die God hem heeft gegeven.
Prediker 8

Koning Salomo, aan wie Prediker traditioneel wordt toegeschreven, heeft het leven in alle breedte en diepte onderzocht. Hij ontdekt dat de mens niet in staat is om de zin van het leven te doorgronden. Zijn naam is immers Mens – een schepsel van de Eeuwige.

Laten we onszelf ook niet voor de gek houden. Dit ondermaanse bestaan is soms ook zwoegen en ‘in het zweet uws aanschijns’ ploeteren. Luilekkerland bestaat alleen in dromen en sprookjes. Maar een realistisch beeld, zoals deze Verzamelaar heeft uitgevonden, bestaat naast het zwoegen ook van het te goed doen aan eten en drinken. Genieten en vreugde zijn óók van God gegeven.

Het is niet eens de andere kant van de medaille. Ons leven bestaat uit deze uitersten, die soms samenvallen. Dit is een van God gegeven leven.

Frits Tromp