Wat de wijzen en rechtvaardigen tot stand brengen, is in de hand van God. Ook hun liefde, ook hun haat.Kijkend naar de horizon lijken alle lijnen naar één punt te lopen – maar niets is minder waar

Frits Tromp

Het is een somber hoofdstuk, dat negende hoofdstuk van Prediker. De Jeruzalemse koning Salomo verlegt zijn aandacht en constateert een triest bestaan. En dat eindigt ook nog met de dood, waarna alles en iedereen vergeten lijkt te worden. Wat je ook doet, je bent afhankelijk van tijd en toeval. Als je het bij dit empirisch onderzoek laat, is het inderdaad een triest ondermaans bestaan.

Wat de wijzen en rechtvaardigen tot stand brengen, is in de hand van God. Ook hun liefde, ook hun haat.
Prediker 9

Soms lijkt het ook alsof tussen de gebeurtenissen geen causaal verband bestaat. Het leven is geen wis- of natuurkunde: als A gebeurt, heeft dat altijd B tot gevolg. Dat doden niets weten, is enkel dat wat we met onze ogen zien. Maar we weten ook dat onze ogen ons soms bedriegen. Kijkend naar de horizon lijken alle lijnen naar één punt te lopen – maar niets is minder waar.

Prediker, de Qohelet, de verzamelaar, weet dat ook maar al te goed. Hij weet ook dat alles in de hand van God is. Ook liefde, ook haat. Je hoort de woorden van Jezus hier in terug, dat zelfs de dood van een mus niet buiten de wil van de hemelse Vader om gaat.

Prediker sluit zijn ogen niet voor de tegenslag in het leven. Maar evenmin voor de vreugde, een vrolijk hart en genieten van je partner. Ook dát is in de hand van God. De Qohelet heeft oog voor wat ons dwars zit, maar telt ook zijn zegeningen die de Vader geeft.


No Internet Connection