Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Maar als we gefocust zijn op Gods werk, op het Koninkrijk, dan komt het goedSape Braaksma

Hoe lang nog voordat alles weer normaal wordt? Dat vragen we ons allemaal af. Helemaal nu er waarschijnlijk ook nog een avondklok wordt ingesteld.

En misschien zijn we ook wel somber over de toekomst van de kerk. Hoeveel mensen zijn er straks afgehaakt? En hoeveel mensen blijven online diensten kijken - ook als het weer fysiek kan - omdat er zoveel meer keus is op het Internet? Wat blijft er over van gemeenschap?

Degenen die verdreven waren, trokken rond en verkondigden het woord van God. (Handelingen 8,4)

Het boek Handelingen is goede medicijn tegen dat soort somberheid. Want wat je daar ziet is dat de kerk niet voor één gat te vangen is. Steeds weer gaat ze nieuwe grenzen over: eerst die van Jeruzalem (Handelingen 8,4), dan die van Judea en Samaria, dan die van Klein-Azië (Turkije), dan die van Europa. En na het boek Handelingen gaat ze naar het eind van de wereld.

En telkens weer past ze zich aan. Dat gaat soms heel ver. Handelingen 15 is daar een mooi voorbeeld van. Daar besluit de kerk dat de besnijdenis niet langer verplicht is. Dat is nogal een stap voor de Joden die zich bij de kerk hebben aangesloten. Voor hun gevoel hoorde dat toch bij het fundament van hun geloof. Maar dat was niet zo.

En zo gaat het al 2000 jaar. De kerk overleeft al 2000 jaar. Natuurlijk: er zijn grote veranderingen geweest. - Denk even aan tijden van vervolging, als de kerk ondergronds moest. - En er zijn ook plaatselijke kerken verdwenen. Maar de kerk - wereldwijd gezien - gaat door! En dat komt omdat de kerk geen mensenwerk is, maar Gods werk.

En zo gaat de kerk ook wel door ondanks corona. Misschien moeten we ons wel verregaand aanpassen. Misschien moeten we wel dingen opgeven. Wordt het niet meer normaal. Maar als we gefocust zijn op Gods werk, op het Koninkrijk, dan komt het goed.