Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

een klaagzang vult de straatFrits Tromp

Verdriet kan soms rauw en rafelig zijn. Het zal je maar overkomen: twee van je meest geliefde naasten verliezen op één dag. De waarheid is absurder dan je je kunt voorstellen. Ruw komt het leven op je af.

Prediker is naar alle waarschijnlijkheid het pseudoniem van de wijze koning Salomo. In het Hebreeuws heet deze Bijbelleraar Qohelet: Verzamelaar. Uit het leven verzamelt deze Qohelet wijsheid. Hij kijkt om zich heen en ziet het leven zoals dat zich voordoet.

Een mens gaat naar zijn eeuwig huis, een klaagzang vult de straat.
Prediker 12

De Qohelet heeft al vaker gememoreerd om van het leven te genieten. Dat is een gave van God, in dit ondermaanse bestaan met hard werken en tegenslagen. In het afsluitende hoofdstuk geeft Prediker een advies aan de jeugd. Geniet van je jonge jaren, want deze herinneringen aan de Schepper van je jeugd neem je je hele leven mee.

Daar heb je wat aan, als je ouder wordt. Hoe ouder je wordt, hoe meer het leven onaangenaam wordt. De zon verduisterd. Klaagzang vult de straat. Wat is het in die zwarte momenten hoopvol als je kunt teruggrijpen op die hoopvolle en zonnige dagen uit je jeugd – gegeven door de Eeuwige, ook dát is Prediker.

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte. Dat zie je op de put van de ellende. Maar ook op die plekken is God. Misschien wel juist op die onverwachte plekken. Het rauwe leven gaat niet aan Zijn oog voorbij.