Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Heb ontzag voor God en leef zijn geboden naJe ziet de Prediker, de Qohelet zitten: tussen zijn verzamelde wijsheid

Frits Tromp

De laatste verzen van het boek Prediker vormen de tekst op de achterflap van het boek. De uitgever maakt een samenvatting van het geheel, dat als aanbeveling moet dienen.

Je ziet de Prediker, de Qohelet zitten: tussen zijn verzamelde wijsheid, terwijl hij de bijeengekomen menigte onderwijst. Om hem heen liggen de rollen met de filosofische en religieuze teksten. Uit al die informatie heeft Prediker zijn scherpe en puntige ossenprikken gehaald.

Heb ontzag voor God en leef zijn geboden na.
Prediker 12

De uitgever maakt de redactionele balans op. Het is hem helder wat de auteur naar voren wil brengen: het gaat om ontzag voor God, die een onafhankelijk en eerlijk oordeel velt over wat de mensen hebben gedaan. Dat is geen fatalistisch lot, maar een godsvertrouwen naar de toekomst. Want als je om je heen kijkt, lijkt het leven van toevalligheden aan elkaar te hangen en is het alsof het leven op de wereld onrechtvaardig is verdeeld.

Maar Prediker weet dat er meer is dan het empirisch onderzoek. Zijn vertrouwen op de Schepper is een aanmoediging voor zijn volk om hem daarin te volgen.