Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  
De Bijbel Open

Frits Tromp

Wees niet bang voor hen, denk aan de grote en geduchte Heer en strijd voor uw volksgenoten, voor uw zonen, dochters en vrouwen, en voor uw huizen.

Nehemia 4

 

De wederopbouw van de stad Jeruzalem gaat aan de Arabieren, Ammonieten en Asdodieten niet ongemerkt voorbij. De tegenstanders van Nehemia en zijn manschappen doen hun uiterste best om de Joden het werk te belemmeren.

De teruggekeerde ballingen laten zich niet door de tegenstand van de kaart brengen. Integendeel: het volk gaat aan de slag, terwijl ze zichzelf verdedigen. De Joden doen het in het volste vertrouwen dat de Heer hun zal helpen in de dubbele strijd: enerzijds de wederopbouw, anderzijds de verdediging tegen de aanvallers.

Een actieve rol van God is hierbij niet direct aanwezig, wel wordt van Hem gezegd dat Hij de aanval van de buitenlanders heeft verijdeld. Nehemia en 'zijn' personeel gaan actief aan de slag, ondanks de druk van buitenaf. Ze nemen geen halve maatregelen: in de ene hand gereedschap om te werken en in de andere hand een werpspies.

Vertrouwen in God is geen passieve houding, maar zet mensen volledig in. Niet achterover leunen dat God het wel even voor je regelt, maar actief aan de slag. Wederzijds vertrouwen spoort mensen aan.

 

Frits Tromp