Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  
De Bijbel Open

Frits Tromp

 

Het tweede gedeelte van dit hoofdstuk zou zomaar als borstklopperij van Nehemia kunnen klinken. “Zie mij toch eens goed bezig zijn voor dit volk.” Toch is het maar de vraag of dat de bedoeling is van deze zelfreflectie van de Joodse gouverneur. Nehemia wil iets anders aangeven.

Heb toch, bij alles wat u doet, ontzag voor onze God, anders haalt u zich de hoon van de vijandelijke volken op de hals!

Nehemia 5

Behalve dat Nehemia vooral politiek actief is, doet hij ook een moreel appèl op het volk. Hij roept op tot een reveil richting zijn volksgenoten, om toch vooral de sociale wetten van God in acht te nemen. Wie goed doet, goed ontmoet. Hoe dat goede leven wordt ingericht, was al door Mozes aangegeven. Niet elkaar uitbuiten, niet over de ruggen van je volksgenoten jezelf verrijken.

Nehemia doet in die zin een stap extra. Mogelijk heeft hij als gouverneur een mooi maandsalaris, waardoor hij inderdaad geen onkostenvergoeding hoeft te vragen. Maar toch is het nog wel een offer om een stap extra te lopen, om jezelf niet tot last te zijn richting anderen.

Net zoals de apostel Paulus, die als tentenmaker in zijn eigen onderhoud voorzag. En zoals Paulus ook heeft opgeroepen om goed en vanuit liefde te leven, want 'er is geen wet die daar iets tegen heeft'.

Goed leven, ontzag voor God en als “visitekaartje” richting de volken om ons heen – het is mogelijk. Nehemia en Paulus hebben ons dat al laten zien.