Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  
GEESTELIJKE DISCIPLINES/ AANBIDDING

GEESTELIJKE DISCIPLINES | AANBIDDING

Een 6e geestelijke discipline die ik wil doorgeven uit het Spiritual Disciplines Handbook van Adele Ahlberg Calhoun. Voor wie graag meer wil ervaren van God.  

Aanbidding is: God waarderen boven al het andere. Het laat zien wat we werkelijk belangrijk vinden in het leven.  

Aanbidding zit in onze genen. Dus als we God niet aanbidden, gaan we vanzelf iets anders aanbidden. En datgene wat we aanbidden vormt ons tot de mensen die we zijn. Sommige mensen stellen veel prijs op hun onafhankelijkheid. Anderen stoppen al hun tijd en energie in macht, bevestiging, succes, controle of geluk. Misschien vinden we dat iets anders dan aanbidden, maar dat is het niet. Want daarvoor komen we dan ’s morgens uit ons bed en dat houdt ons de hele dag gaande.  

Ware aanbidding is meer dan op zondag naar de kerk gaan. Jezus waarschuwde daar al voor: Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is ver van Mij… (Matteüs 15,8). 

Ieder mens houdt op een unieke manier van God en aanbidt Hem op een unieke manier. Want ieder mens is uniek. Daarom moet het je ook niet verbazen dat er verschillende aanbiddings-stijlen zijn. 

Daarnaast kan aanbidding onze diepste gevoelens raken. Maar dat is natuurlijk niet de lakmoesproef voor aanbidding. Want gevoelens komen en gaan… 

Tips om hier verder mee te komen: 

  1. Welke naam van God beschrijft het beste jouw relatie met Hem op het moment? Herder, Heer, Morgenster, Brood des levens? En wat betekent die naam voor jou? Vertel aan God wat die naam voor jou betekent. 
  2. Wat is voor jou het verschil tussen alleen aanbidden of samen met anderen? Wat werkt voor jou het beste? 
  3. Ga eens ergens heen waar de aanbiddingsstijl een hele andere is dan je gewend bent. En vraag of God Zich dan aan jou bekend wil maken op nieuwe manieren. 
  4. Denk terug aan wanneer je het meest geraakt werd tijdens aanbidding. Wat gebeurde er op dat moment in je leven? Wat gebeurde er in de aanbidding? Ga naar de plekken waar je het makkelijkst aanbidt. 
  5. Schrijf een brief of lied aan God om je liefde en eer uit te drukken. 

Sape Braaksma