Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  
GEESTELIJKE DISCIPLINES / GASTVRIJHEID

GEESTELIJKE DISCIPLINES | GASTVRIJHEID

Uit Adele Ahlberg Calhoun, Spiritual Disciplines Handbook. Handvatten om te groeien in het leven voor God. Deze keer: gastvrijheid. 

De wereld lijkt elke dag gevaarlijker te worden. Mensen voelen zich kwetsbaar in hun huizen en op hun hoede in het gezelschap van anderen. Veel omgevingen zijn competitief, vijandig en onveilig. Veilige plekken en veilige mensen zijn zeldzaam. Echt welkom zijn lijkt een al lang verloren gegane droom… 

Omdat wij verwelkomd zijn in de liefde van Christus en ontvangen als geliefde kinderen, kunnen we de wereld een plek bieden waar ze veilig zijn en waar ze kunnen helen. 

Gastvrijheid gaat niet over indruk maken op anderen met onze mooi ingerichte huizen en met onze kookkunsten. Het is niet alleen weggelegd voor mensen met geld en met schone huizen. Het gaat om je naaste liefhebben als jezelf. Het gaat om elkaar met onze worstelingen en onze ideeën ontvangen met openheid en zorgzaamheid. 

Bijbelteksten: 

Ze braken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde. (Handelingen 2,46)

Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard. (Romeinen 15,7) 

Houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen. (Hebreeën 13,2)

Vragen om over na te denken: 

 1. Wanneer heb jij je ergens zo welkom gevoeld dat het je raakte? Hoe kwam dat? 
 2. Wanneer ben je gekwetst omdat je je niet welkom voelde? Hoe heeft het ‘welkom’ van Jezus voor jou jouw leven en jouw wonden aangeraakt? 
 3. Hoe comfortabel vind jij de rol van gastheer/ vrouw? Hoe komt dat? 
 4. Hoe zou Jezus jouw hart en huis kunnen gebruiken als schuilplaats voor anderen? 

 

Praktisch: 

 1. Je kunt behalve het delen van je huis en je eten ook denken aan het delen van je auto, je geld, en alles wat je ‘van mij’ noemt; 
 2. Je kunt behalve aan het welkom heten van mensen in je huis ook denken aan het welkom heten van mensen in je leven, je groep, je kliek; 
 3. Het is belangrijk dat het gesprek vlot, zodat je gasten zich op hun gemak voelen; daarvoor zijn er hulpmiddelen zoals Tafelgesprekken (https://tafelgesprekken.info).
 4. Maak er een gewoonte van om voor je gasten te bidden voordat ze arriveren, dat ze het welkom van Jezus mogen ervaren door jouw welkom heen. 
 5. Laat je gasten helpen als ze dat willen. Dat zal hen helpen om zich welkom te voelen. 
 6. Probeer niet alles perfect te doen. 
 7. Behandel elke gast als een engel in vermomming! 

 

Sape Braaksma