Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  
Vlucht uit het centrum van de hel

Vlucht uit het centrum van de hel

We zijn weer terug! Samen met een groep mensen (waarvan acht van de Morgenster) en met vier bussen mochten we weer een goede en voorspoedige reis hebben. Wij willen jullie hartelijk bedanken voor de spontane giften tijdens onze inzamelingsactie en daarnaast ook voor jullie steun en gebed, die we van alle kanten hebben ervaren! God ging met ons mee! De voedingsmiddelen en medicijnen zijn afgeleverd. Alle mensen zijn inmiddels op een veilige bestemming terechtgekomen. Hieronder volgt nog een verslagje.

Vlucht uit het centrum van de hel

Het verhaal van vier vrouwen: Eva, Hanna, Sofia, Maryna. (Gefingeerde namen) Eva sprak vloeiend Engels. De andere drie verstonden geen Engels. Met hen spraken we via een vertaalapp op de telefoon, wat hier en daar de nodige hilariteit opleverde. Lees mee met de letterlijke tekst van een aantal gesprekjes en beleef hoe de communicatie verliep. Wat schuin tussen haakjes staat, zijn onze eigen opmerkingen.

Het verhaal van Eva. (Verteld met vlakke stem, volkomen emotieloos).

Ik kom uit Poltava. Dat ligt tussen Kiev en Charkov (West en Oost) en tussen Sumy en het bezette deel van Oekraïne (Noord en Zuid) Precies in het centrum van de hel.

Ik werk elke dag 14 uur. Dat doe ik meestal ’s nachts. Ik ben een kok. Ik moet twee uur rijden naar mijn werk. Ik kan overdag maar vier uur slapen. In het weekend doe ik niets anders dan slapen. Ik werk driehonderd uur in de maand. In Nederland hoef je maar veertig uur te werken per week. Dat lijkt de hemel wel.

Mijn vriendin is een advocaat. Zij heeft op de universiteit gestudeerd. Zij had geen baan. Als je in Oekraïne een baan wilt als advocaat, dan moet je daar veel geld voor betalen of veel vriendjes hebben. Dat komt door de USSR. Ze heeft wel particulier mensen geholpen.

Hij pakte mijn hoofd en sloeg die tegen de muur

Ik wilde naar Nederland, omdat Nederland een mooi land lijkt. Misschien kan ik daar werk vinden. Kun je ook gratis een simkaart krijgen in Nederland? (In Polen worden die gratis aan vluchtelingen uitgedeeld) Mijn fiets moest ik achterlaten. Dat vond ik erg jammer. Ik fiets heel graag. Ik had mijn fiets helemaal zelf in elkaar gezet. Mijn vriendin fietst ook.

Ik woon nu twee maanden in Warschau bij mijn broer. Mijn broer is snel boos. Hij hoeft maar zo weinig reden te hebben (een halve centimeter tussen duim en wijsvinger) om boos te worden. Hij heeft mij geslagen. Hij sloeg mij op mijn borst. Hij pakte mijn armen. Zo. Hij pakte mijn hoofd en sloeg die tegen de muur. Hij schopte me. Mijn vriendin heeft alles gezien. Hij heeft ons met onze spullen uit zijn huis gezet. We zijn naar het station gegaan. Daar vertelde ik bij de balie dat ik naar Nederland wilde. Zij gaven me een telefoonnummer. (Die van onze contactpersoon). Die heb ik gebeld.

 62693f3b9b740 Foto bij nieuwsbriefDe voedingsmiddelen en medicijnen

Het verhaal van Hanna en Sofia en Maryna

Hanna, met een ziek kind naast zich en achter zich nog één:

Sofia woont in de regio Tsjernivtsi. Hanna in Zaporozhi en Maryna in Melitopol. (In het bezette zuidelijke deel van Oekraïne). Dus mijn man verbleef in de bezette gebieden waar de oorlog nu is waar de Russen ons geboorteland aanvallen. We hebben dus een verbinding, maar zeer zelden wanneer het internet werkt als er een mogelijkheid is. De naam van mijn man is Alex. Ik bid ook voor hem voor mijn moeder en voor mijn hele familie die daar verbleven. (Wij zullen ook voor hen bidden)

(Wij bewonderen jullie moed) We zijn dus ook trots op ons land. En onze jongens meisjes die ons land hiertegen beschermen. We overnachten vandaag in Nederland en morgen gaan we verder naar België. Sofia blijft in Nederland. We hebben dus een gezin dat ons onderdak biedt waar we zullen wonen. Het meisje dat ons informatie over gezinnen gaf, zei dat we naar België zouden worden gebracht. En in de toekomst weet ik het niet, ik zal deze meisjes schrijven, ze zal me adviseren.

Sofia heeft familie in de stad “Geldkistje”. (Zoals het wordt vertaald. Bedoeld wordt: Geldrop).

(Giechelend) Ik weet niet hoe ik het goed moet zeggen.

 Sofia:

(Op de vraag of ze al contact heeft gehad met haar familie) De stad zelf is groot. Omdat ik nog niet tot haar kan doordringen, omdat ik geen internet op mijn telefoon heb. En hoe snel komen we op de bestemming? Vertel me alsjeblieft, en wanneer zal ik in deze stadsgeldkist zijn?

(De mensen in Utrecht zullen jullie het vertellen. Er is daar ook een tolk)

Goed. Heel erg bedankt voor je werk. Jullie zijn heel aardige mensen. Wees een gezonde en vredige lucht boven je hoofd. (Wij houden van jullie. Wij bidden voor jullie. Wij bidden voor vrede voor Oekraïne)

Hanna:

Oekraïne, alle mensen, Oekraïners. Ze bidden ook voor het feit dat deze oorlog binnenkort zal eindigen en vrede komt, en we vragen God erom. En God geeft je gezondheid, dat je zo werk doet dat je om ons geeft? We zijn je erg dankbaar van. Heel hart.

(Wij houden van jullie)

Sofia: Godzijdank voor het feit dat u levens redt van veel Oekraïners, waaronder wij. Wij danken u oprecht. (God zal ons Zijn nieuwe wereld geven) We weten dus dat God een nieuwe wereld voor ons voorbereidt. Zonder verdriet, zonder problemen, zonder oorlog, zal er geen dood zijn, geen pijn zal niets zijn. Er zullen alleen paradijselijke levens op aarde zijn. Dat wil zeggen, er zal alleen de hemel zijn. We wachten er allemaal op en hopen erop.

(Amen) AMIHb.

Mocht je nu ook wat willen doen?

Giften mogen overgemaakt worden op bankrekening:
NL56RABO 0362 7059 09
t.n.v. City Life Church Leeuwarden

ovv: Actie Oekraïne