Wat gaan we zondag doen?

Er komen geen gewone diensten de komende weken, zoveel is wel duidelijk. Daarmee valt de vertrouwde invulling van de zondag deels weg. Toch is het goed om wel op de een of andere manier de zondag te blijven vieren. Alleen al omdat de eerste christenen dit ook deden. Op de eerste dag van de week kwamen ze bij elkaar om de opstanding van Jezus te vieren, het brood te breken met elkaar en hulp aan anderen te organiseren. Zo leerden zij leven uit de rust, in het ritme van de schepping.

En wat hebben we dit ook nu nodig met elkaar, om onszelf er steeds weer aan te herinneren dat Jezus de dood overwonnen heeft en leeft. Dat niet corona regeert, maar Jezus. Dat niet angst en stress het laatste woord hebben, maar onze God die gezegd heeft dat Hij alles doet meewerken ten goede. Ik ben benieuwd!

Tot nu toe waren de regelmatige diensten een mooi hulpmiddel om te leven uit de opstanding van Jezus. Nu dat wegvalt zijn we met elkaar op zoek naar andere manieren om de zondag te vieren, gemeente te zijn en van waarde te zijn voor de wereld om ons heen.

Deze week had ik al een klein voorproefje van hoe het zou kunnen. In het 3d groepje waar ik bij hoor hadden we de afspraak staan om weer samen te eten en ons leven te delen. Het leek ons niet wijs om bij elkaar te komen, dus hebben we elkaar online opgezocht. Met Whatsapp videogroepsbellen ging dat prima. We hebben bijgepraat, gebedspunten voor de komende tijd gedeeld, een psalm gelezen en met elkaar gebeden. Gemeente-zijn op een basaal niveau. Alleen het eten misten we wel ;)

Hieronder heb ik een aantal manieren verzameld om de zondag te vieren en om gemeente te zijn nu we elkaar niet zo makkelijk kunnen opzoeken. De meest voor de hand liggende: bid voor elkaar/met elkaar (misschien even wennen, maar kan prima via de telefoon of online!), zoek elkaar online op en denk om de kwetsbaren in je omgeving.

Websites over andere vormen van vieren:

https://lerenindekerk.nl/lerenindekerk/thuisvieringen/ (vieringen voor de lijdenstijd, elke week een viering, gericht op verschillende leeftijden samen)

https://www.protestantsekerk.nl/download10148/Kliederkerk%20thuis%20-%20storm.pdf (een viering uitgewerkt voor kinderen en volwassenen samen)

https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/nieuws/kerk-zijn-met-kinderen-jongeren-in-tijden-van-coronavirus/ (idee├źn voor vieringen met kinderen/tieners)

https://creatiefkinderwerk.nl/ (speciaal voor kinderen)

filmpjes met gespreksvragen:

https://justiceconference.tear.nl/extra (toespraken over het liefhebben van onze wereld met gesprekshandleidingen)

https://www.groenekerken.nl/materialen/#cursusmateriaal  (toespraken over de schepping met gesprekshandleidingen)

https://www.alphanederland.org/coronaproofkerk (een gebedscursus aangepast voor thuis)

voorbeelden van internetdiensten:

https://www.grootnieuwsradio.nl/kerk/live-kerkdienst-zondag-bij-groot-nieuws-radio-vanwege-coronavirus/

https://www.opwekking.nl/nieuws/1571-in-maart-drie-zondagen-diensten-via-youtube-opwekkingtv

Andere websites met tips:

https://www.missienederland.nl/aanbodnetwerk/2020/03/13/Creatief-reageren-op-preventieve-maatregelen-rondom-coronavirus

https://diaconaalsteunpunt.nl/nieuws/het-is-even-niet-anders/

https://tear.nl/verhalen-en-nieuws/6-kansen-voor-de-kerk-deze-corona-crisis

https://www.missienederland.nl/beweegdekerk/project/227/Als-kerk-reageren-op-corona (met een link naar een boekje over hoe de eerste kerk omging met pandemie├źn in haar tijd)

https://www.missienederland.nl/actueel/blog/artikel/2020/03/13/Kleine-kerk-vieren

Mijn gebed is dat God deze bijzondere tijd ook gebruikt om ons weer dichter naar Hem toe te trekken. Als oude vertrouwde vormen wegvallen verdwijnt daarmee ook het vertrouwen wat we misschien in die vormen hadden. Een leegte waar Gods geest heel goed raad mee weet, als we Hem daarom vragen en Hem de kans geven. En als er iemand is die uit een pandemie iets moois kan laten groeien is het onze God!

 

 


No Internet Connection